söndag 28 maj 2017

Nybörjarfunderingar kring rörelsemarginal & förväntningar

Hej hopp i sommarvärmen!


Det händer inte så mycket i livet just nu. KFM (kronofogdemyndigheten) är till dagens datum fortfarande en del av mitt liv....tyvärr. MEN!!! Jag ser slutet mina få läsare, jag ser slutet. Det är nämligen så att jag nästan kan TA på slutet.


Jag har ett ISK konto (hos Avanza) som jag döpt till "Lyckoruset". Detta lilla konto är det konto jag redan tjyvstartat lite i. Ett konto där jag lägger in förhoppningsbolag, bolag som inte finns på Sthlmsbörsen utan i de lägre listorna. Helt enkelt bolag jag tror på, ser en utveckling i. Detta konto kommer med tiden inte tillnärmelsevis vara lika stort som kontot "Utdelningsmaskinen", där de STORA, trygga och stabila utdelningsbolagen kommer vara.


Hur som helst så finns det några kronor i kontot "Lyckoruset", och för att ta ut skilsmässa ifrån KFM, har jag därför sålt lite drygt hälften av "Lyckorusets" innehav. Dessa pengar borde komma in på mitt lönekonto under kommande vecka. När de gör det så forslas de vidare till KFM, de sista (och svåraste kronorna mentalt). Därmed går jag från en minusbalans och når plus/minus NOLL, dvs dags att börja bygga ut kontot "Utdelningsmaskinen". Denna skilsmässa känns både skön och bra...såklart. Juni lönen blir därmed min första FULLA lön på några år, och även min första lön där mitt sparande tar vid.


Nog om det.


Nedan följer en del tankar, tankar från en nybörjare som inte kan eller vet hur det fungerar. Håll till godo.

Rörelsemarginal & FörväntningarNågot jag funderat en del på, efter att ha följt börsen i ca 4 månader, läst fyra böcker, läst 20-30 av era härliga bloggar, läst årsredovisningar och siffror så ögonen blöder är just rörelsemarginal och hur den står i relation med, som jag uppfattat det, (förväntningarna i parentesen) i kommunikéer.


Ok... ett bolag har ett rörelseresultat. Detta resultat är ett positivt resultat jämfört med föregående år. Dock är "förväntningarna", som jag uppfattar är det som är inom parentesen direkt efter resultatet, något högre än själva resultatet.


Nu börjar min nybörjarhjärna att slå volter...


Ok... resultatet är positivt - vilket borde ge en positiv kurs på aktien... eller?
"Någon/några" sätter förväntningar på bolagets resultat - vem fan är det, vem är denna person?
Tyvärr har dessa/denna en sådan makt (aktiekurs mässigt), att trots ett positivt resultat av bolaget, så nådde inte bolaget upp till de förväntningar "någon" hade, och därför går aktie kursen ner...eller!?


I min värld, som är oerhört enkel, så rimmar inte detta (vill någon vänlig själ förklara?)
Ett positivt resultat i min värld, blir en stigande aktiekurs, oavsett vad någon förväntat sig.
Plus är väl ändå plus - eller?


Snälla, hjälp mig lösa dessa hieroglyfer en gång för alla :-)


Har du kommit så här långt i din läsning, så är jag den förste att säga TACK.
Det blev lite brainstorming, från en överhettat hjärna och en kropp som tyvärr inte njuter i sommarvärmen, men jag ska inte klaga på den. Trivs ändock bäst i sol och värme, än mörker och kyla =)


Trevlig Söndag önskar jag dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar